Oratorij


images

 Oratorij je široko vzgojno prostočasno dogajanje oz. gibanje, ki od leta 1988 poteka v mnogih slovenskih župnijah. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje.

Mladinski ceh, vsako leto izbere temo in glavnega junaka, o katerem se pogovarjamo skozi cel oratorij. Animatorji predstavimo glavnega junaka in njegovo zgodbo, preko dramske igrice, ki se odvija vsak dan po določenem urniku.

Program Oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre.

Oratorijski program navadno poteka od jutra do večera, nekje vključujejo tudi skupno bivanje. Večina oratorijev poteka v poletnem času, po navadi v mesecu juliju, avgustu. Za oratorij pa so primerni tudi drugi počitniški časi oz. prosti dnevi.  Izvaja se lahko tudi enodnevni oratorijski dogodek, ki se imenuje oratorijski dan, krajši oratorijski dogodek pa imenujemo oratorijska delavnica ali oratorijski popoldne.

Komu je oratorij namenjen?

Namenjen je vsem otrokom in mladostnikom.

Kdo jih vodi?

Vodijo jih animatorji, ki so lahko srednješolci ali študentje.

Celoten program oratorija združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovitost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.

 

Komentiraj